Het werk op dit gedeelte van mijn website staat volledig in het teken van de Pinhole techniek. Maar ook elders op mijn site vind je foto’s gemaakt met een pinhole camera.

Om te beginnen een uitleg over wat dit precies inhoudt:
Een pinhole camera is een camera zonder lens. In plaats van een lens, wordt een klein gaat gebruikt. Pinhole is Engels voor klein gaatje.
Hoe kleiner en fijner het gaatje, des te scherper over het algemeen de afbeelding. De afstand tussen het gaatje en het lichtgevoelige materiaal (film, polaroid, digitale chip) speelt hierbij ook een belangrijke rol. Hiervoor geldt ook, hoe kleiner hoe scherper.

Een afbeelding gemaakt met een pinhole vertoont bijna 100% (on-)scherpte over het gehele beeld en is oneindig. Er zijn lange belichtingstijden nodig om voldoende licht binnen te laten vallen door het kleine gaatje.
Waarom Pinhole?
Voor mij betekent deze manier van fotograferen ‘ongecontroleerde vrijheid’. Het verrassingseffect is groot. Je weet van tevoren niet precies wat het resultaat is. Het proces van het maken van een foto vergt veel tijd en geduld. Dat maakt het spannend en je bent heel bewust bezig met dat ene beeld.

De foto’s in dit project bestaan uit op zichzelf staande beelden.

 Loading